چگونه یک انتخاب صحیح داشته باشیم
تصمیمگیری فرآیندی است که بخش مهمی از زندگی ما را تشکیل میدهد و نقش مهم و برجستهای در سرنوشت هر انسان دارد. افراد همواره در موقعیتهای مختلف زندگی ناگزیر به انتخاب هستند. از امور کوچک و جزیی گرفته تا مسایلی بزرگ و با اهمیت. برخی از تصمیمگیریها بسیار ساده است و ما چندان توجهی به آنها نمیکنیم اما در مقابل مسایلی در زندگی وجود دارند نظیر انتخاب همسر، شغل، رشته تحصیلی، محل سکونت و از این قبیل که اقدام به تصمیمگیری در مورد هریک از آنها، به یک پروسه طولانیمدت نیازمند است. این تصمیمگیریها به لحاظ نقشی که در آینده و سرنوشت فرد دارد، اهمیت دارد و چهبسا تعلل در شناخت راههای تصمیمگیری بهتر، عواقب جبرانناپذیری را برای فرد به بار میآورد.
امروزه از تصمیمگیری بهعنوان یکی از مهارتهای زندگی که هر فرد باید نسبت به آن آگاهی داشته باشد یاد میکنند. چرا که فرد هر روزه، پیوسته در معرض انتخاب و تصمیمگیری است و اشخاص باید در یادگیری درست این مهارت بکوشند تا در مورد زندگی خویش تصمیمات اصولی و درستی بگیرند؛ به خصوص هنگام مواجهه با موقعیتهایی که تصمیمگیریهای خطرناک را به همراه دارد. مانند مواجهشدن با درخواست دوستان جهت استفاده از مواد مخدر برای نخستینبار که ممکن است شخص استفاده از مواد مخدر را انتخاب کند. بنابراین یادگیری این مهارت میتواند نتایج سودمندی را برای افراد به ارمغان آورد و باعث شود که اشخاص انتخابهای مختلف را در مورد فعالیتهای خویش دقیقا ارزیابی کنند و بهطور فعالانه تصمیم بگیرند و بر تاثیرات تصمیمات خود آگاه باشند. دکتر محسن فرمهینی فراهانی، دکترای فلسفه تعلیم و تربیت و مدرس دانشگاه، تعریفی جامع از تصمیمگیری ارایه داده است: «انتخابی که در رویارویی با چالشها از میان گزینههای مختلف، با دقت و مآلاندیش صورت میگیرد.» حرفهای ایشان را در این مورد بخوانید.
● عوامل تاثیرگذار در تصمیمگیری
نوع مشکل، نقش اساسی در تصمیمگیری دارد. مشکلات کوچکتر معمولا راحتتر حل میشود. چون تصمیمگیری در مورد آنها آسانتر است اما مشکلات پیچیدهتر به لحاظ نیازی که به اطلاعات تخصصی دارند و بعدهای مختلفی از زندگی فرد را در بردارد با روند کند تصمیمگیری مواجه میشوند. دکتر فراهانی معتقد است: «تصمیماتی که انسانها میگیرند از عوامل گوناگونی متاثرند که تعدادی از آنها مربوط به خود شخص است. مانند احساسات، هیجانات، آگاهی، اطلاعات، ادراکات و ارزشهای موردقبول ما و برخی نیز از خارج بر ما تاثیر میگذارند که شامل زمان، دوستان، آرزوهای والدین، بخت و اقبال، رسانهها، مذهب، تبلیغات، فرهنگ و بالاخره شرایط اجتماعی جاری هستند.»
● رابطه تصمیمگیری با احساسات
«باتوجه به اینکه گاهی احساسات مانع از تصمیمگیری صحیح میشود و در برخی اوقات ما انسانها بینهایت احساسی میشویم، بسیار مشکل است که بتوانیم یک تصمیم چندجانبه بگیریم و این آگاهیهای تصمیمگیرنده است که در این فرآیند تاثیرگذار است؛ چرا که میتواند تا حدی از بروز احساسات جلوگیری کند. البته سطح آگاهی و نوع ارزشها از شخصی به شخصی دیگر متفاوت است .همچنین ادراکات نیز بهعنوان یک عامل تاثیرگذار در تصمیمات به شمار میرود که شامل تعصبات و تعابیر شخصی از یک موقعیت هستند که ممکن است آن چیزی که برای یک شخص جذاب و دلربا بهنظر میرسد، برای فرد دیگری جذابیتی نداشته باشد.»
● خصوصیات یک تصمیمگیری موثر
«اشخاص مبتکر، ارزشها را بررسی و براساس آنها تصمیمگیری میکنند و تفاوت آنها با افراد منفعل این است که این دسته افراد اجازه میدهند که مقتضیات، شرایط و محیط مسوولیتهای آنان را کنترل کند و احساس نمیکنند که باید تصمیماتشان را خودشان کنترل کنند و گاهی اوقات به اموری مانند قضا و قدر تمسک میجویند؛ از آنجایی که در تصمیمگیری هر تلاشی در جهت انتخابکردن، بهترین گزینه است، گاهی اوقات راهحل کاملی وجود ندارد بنابراین تصمیمگیرنده باید انعطافپذیر باشد» وی میافزاید: «توانایی پذیرفتن مسوولیتها پیامد یک تصمیمگیری شخصی برای تصمیمگیرنده ضروری است و اشخاص باید اهمیت عواقب تصمیمگیری را بدانند چرا که باید تصمیمی اتخاذ کنند که نتیجه آن واقعا اهمیت دارد. باید متذکر شد که توانایی تمرکزکردن برای یک تصمیمگیرنده بسیار مهم است. بعضی از اشخاص آنقدر در تصمیمات غیرمنطقی و بیاهمیت غرق میشوند که فعالیت روزانهشان را برای تصمیماتی که دارای اولویت و اهمیت بیشتری هستند به تاخیر میاندازند.»
● ابزار تصمیمگیری صحیح
۱) ارزیابی اولیه: تصمیمگیری با مرحله ارزیابی شروع میشود و در طی این مرحله اطلاعات درخور جمعآوری میشود. بدون داشتن اطلاعات. اتخاذ تصمیم درست کاری بس دشوار است و باعث میشود که فرد راه را به خطا برود بنابراین برای مسایل و مشکلات بزرگ در درجه اول فرد باید اطلاعات راجع به مساله یا مشکل یا موقعیت را از منابع ممکن و در دسترس انتخاب کند که این ارزیابی میتواند از طریق کتاب، موسسات مشاوره، دوستان، والدین و تجربیات اشخاص خبره و کارکشته باشند.
۲) تحلیل: در مرحله تحلیل، تصمیمگیرنده باید ضرورت گرفتن یک تصمیم را نشان بدهد. یعنی از خود بپرسد که چرا چنین تصمیمی گرفته است؛ چرا که گاهی اوقات تصمیمگیری واجب نیست و اوضاع خود به خود بهبود مییابد و ممکن است که یک انتخاب هیچ سودی نداشته باشد. تصمیمگیرنده در هنگام تجزیه و تحلیل برای گرفتن یک تصمیم باید راهحلهای متعددی را در نظر بگیرد و حتی راهحل ایجاد کند. همچنین شرایط مطلوب و نامطلوب را نیز باید در نظر آورد. بهعنوان مثال در زمینه انتخاب همسر، فرد باید گزینههای فرهنگ، اعتقادات، ارزشها، باورها حتی عقاید مذهبی فرد مقابل را تحلیل کند. علاوه بر آن تصمیمگیرنده احتمالات و ریسک شخصی را نیز باید در نظر گیرد که شاید به پیامدهای ناخوشایندی منتهی شود.
۳) شناسایی پیامدها: اولین گام در یک سفر این است که بدانید به کجا میخواهید بروید. همیشه مهم است که در تصمیمگیری مقصد مطلوب یا هدف به طور شفاف شناسایی شود. در نظر گرفتن نتیجه، همیشه شما را در انتخابهایتان راهنمایی میکند و جهت تصمیمتان را به شما نشان میدهد. هر فردی باید پیامدهای مثبت و منفی هر انتخاب را در نظر داشته باشد و از پیامدهای منفی آن چشمپوشی نکند. افراد باید خود تصمیم بگیرند و بیاموزند که با عواقب آن زندگی کنند.
اغلب مردم آن چیزی را که واقعا اهمیت دارد فدای رسیدن به چیزی میکنند که اهمیت حقیقی ندارد. آگاهی از پیامدهای نهایی هر انتخاب گاهی اوقات افراد را به موقع مطلع میکند تا تصمیمات نادرست خود را بلافاصله تغییر دهند و تصمیمات صحیحی اتخاذ کنند.