09365495434

استارتاپ ها

استارت آپ ها باید از چه سرمایه گذارانی پرهیز کنند؟

تأمین سرمایه یکی از مهم‌ترین مراحل شروع کسب‌وکار است و انتخاب سرمایه‌گذار نامناسب، می‌تواند یک استارتاپ را کاملا از مسیر اصلی منحرف کند.

هنگامی‌که می‌خواهید برای استارتاپ  خود سرمایه‌گذاران بالقوه را جستجو کنید، احتمالا با موارد ناخوشایندی هم برخورد خواهید کرد. آن‌ها به‌راحتی برنامه‌های شما را به هم می‌ریزند و شاید هیچ‌کس به آن‌ها نگوید چقدر به شرکت‌های کوچک آسیب می‌زنند.

برعکس، ممکن است با سرمایه‌گذاران فوق‌العاده‌ای روبرو شوید که پاسخگو و مفید هستند. آن‌ها از شما سؤالاتی می‌پرسند که متعجب می‌شوید؛ چراکه با خودتان و شرکتتان روبرو می‌شوید. آن‌ها وقت شما را هدر نمی‌دهند و سعی نمی‌کنند با سرمایه‌گذاری خود به دنبال سهم بردن به شیوه‌های غریب، از مالکیت شرکت شما باشند.

در چنین شرایطی، وقتی شما نمی‌دانید سرمایه‌گذار چه هدف و رویکردی دارد، چقدر می‌تواند به شما کمک کند یا زیان برساند، چطور می‌توانید تصمیم درستی اتخاذ کنید ؟ در مرحله‌ی جمع‌آوری سرمایه، اغلب مؤسسان شرکت در تشخیص سرمایه‌گذار خوب و بد، به مشکل برمی‌خورند.

به یاد داشته باشید که شما می‌خواهید سال‌ها با این افراد کار کنید. همه‌ی ما شنیده‌ایم که برخی شراکت‌ها چقدر فرسایشی هستند.

سرمایه‌گذاران نامناسب می‌توانند به شما پشیمانی و رنج زیادی تحمیل کنند. ولی خبر خوب این است که :

اگر خوب توجه کنید، برخی از علائم خطر را می‌توانید ببینید!!!

درخواست اطلاعات بیش‌ازحد

بدیهی است که سرمایه‌گذاران باید کسب‌وکار شما را بشناسند. اما اغلب اوقات کسب‌وکار شما، علم پرتاب موشک نیست!

  • می‌توان با اطمینان گفت که کسب‌وکار شما به‌سرعت قابل درک است. مهم نیست که در چه زمینه‌ای کار می‌کنید؛ اگر سرمایه‌گذار از شما درباره‌ی فرمول مورد استفاده در ردیف ۱۸، ستون ۶، صفحه‌ی ۵ برنامه‌ی درآمد شرکتتان در ۵ سال آینده سؤال می‌کند، او را ترک کنید.

به‌استثنای وقتی‌که شرکت شما در حال رشد سریع باشد ( مواقعی که اعداد و ارقام مهم می‌شوند)، از سرمایه‌گذارانی که بیش از هر چیزی بر مدل اقتصادی شما تمرکز می‌کنند، درخواست سرمایه نکنید. آن‌ها هیچ  ایده‌ای  در مورد تصمیم خود ندارند!

  • اگر تفاهم‌نامه‌ای که برای شما ارسال می‌کنند، فهرستی بسیار طولانی و مفصل از شرایط و انتظارشان است، از همان اول قید آن‌ها را بزنید.

 آن‌ها به قرارهای اولیه‌ی خود پایبند نیستند

  • بدترین سرمایه‌گذاران، آن‌هایی هستند که با شما وارد گفتگو می‌شوند، چندین بار با شما قرار ملاقات می‌گذارند، با تیم شما وقت می‌گذرانند، حتی شما را به هیجان می‌آورند و بعد ناگهان، کاملا ناپدید می‌شوند. آن‌ها بسیار بی‌مسئولیت و بی‌توجه هستند و شما باید مدام دنبالشان بگردید. آن‌ها بدون اینکه به شما اعلام کنند که منصرف شده‌اند، به شما پشت می‌کنند.

این نوع سرمایه‌گذاران به شما می‌گویند تفاهم‌نامه به‌زودی به دستتان می‌رسد و این «به‌زودی»ها همچنان ادامه دارد. با این افراد کار نکنید. اگر بعد از چند دیدار باید دنبال آن‌ها بگردید تا پیدایشان کنید، یا اگر باوجود نمایش‌های هیجان‌انگیزشان وقت شما را بی‌هدف هدر می‌دهند، راه خود را جدا کنید و به یاد داشته باشید که به مؤسسان استارتاپ‌های دیگر هم توصیه کنید از این افراد دوری کنند.

  • آن‌ها احساس فوریت نمی‌کنند

به طریق مشابه، از سرمایه‌گذارانی که پس از گذشت مدتی هیچ حرکتی مبنی بر قرارداد رسمی با شما نشان نمی‌دهند اجتناب کنید. این افراد هم بی‌مسئولیت هستند، به شما وعده‌هایی برای مدت‌زمانی نامعلوم می‌دهند یا به شما می‌گویند صبر کنید، بیشتر صبر کنید. شما این اشتباه را مرتکب نشوید. آن‌ها را از فهرست خود خط بزنید.

بگذارید یک استثنا قائل شویم. این سرمایه‌گذاران لزوماً بد نیستند. فقط شما نباید با آن‌ها کار کنید. گاهی اوقات آن‌ها واقعا مشغول و گرفتارند یا شاید تیمی کوچک با منابعی محدود هستند که تا چند ماه دیگر نمی‌توانند به شما کمکی کنند.

مطلب مهم اینکه :

باید به یاد داشته باشید که همین « گروه‌های کوچک » حجم عظیمی از پول را کنترل می‌کنند. آن‌ها با عرضه اولیه سهام و معاملات دیگر، پورتفولیوی خود را تقویت می‌کنند و به‌قدری با تجارت خود مشغول‌اند که نمی‌توانند وقت زیادی به شما اختصاص بدهند.

آن‌ها از شما انتظار دارند به حرفشان گوش بدهید؛ ولی خودشان به شما توجهی ندارند!

« سرمایه‌گذاران بد » توجهی به نقاط قوت و برنامه‌های تجاری شما ندارند. در عوض ایده‌های فراوان و مختلف به شما پیشنهاد می‌کنند و انتظار دارند با این ایده‌ها کسب‌وکار خود را پیش ببرید. البته ؛ ما به سرمایه‌گذاری احتیاج داریم که ما را به تفکر وادارد. کسی که دیدگاهی قوی داشته باشد و ما را به چالش بکشد و چشم‌اندازهای جدیدی به ما پیشنهاد دهد. ولی هنگامی‌که یک سرمایه‌گذار ایده‌های بسیار مختلفی برای پیش برد امور با شما در میان می‌گذارد، مشخص است که به برنامه‌های شما توجهی ندارد یا به هیچ وجه آن‌ها را درک نکرده است ؛ باید بدانیم که ما به پشتیبانی چنین سرمایه‌گذاری نیاز نداریم…

آن‌ها برای نوآوری شما ارزشی قائل نیستند!

  • اگر با یک تیم سرمایه‌گذاری برخورد کردید که ظاهر خوبی دارد، اما همیشه در مسیر مشابهی حرکت کرده است و پروفایل سرمایه‌گذارییکنواخت و بدون تنوعی دارد، آن را به‌عنوان زنگ خطر در نظر بگیرید.
  • همچنین از سرمایه‌گذارانی که خودشان دستی در دنیای کسب‌وکار ندارند پرهیز کنید. ظاهر خوب سرمایه‌گذاران نباید شما را فریب دهد.

]  به دنبال افرادی باشید که خودشان هم قبلا کار اجرایی داشته‌اند و دنیای واقعی کسب‌وکاررا به خوبی  می‌شناسند ![

استارت آپ هایی که در  سال ۲۰۱۷ شکست خوردند

استارتاپ‌ها با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند و نداشتن سرمایه تنها دلیل شکست نیست. گاهی اوقات استارتاپ‌ها با وجود سرمایه‌ی زیاد باز هم نمی‌توانند موفق شوند.

هرجا زندگی وجود داشته باشد مرگ معنا پیدا می‌کند. این روزها بازار استارتاپ‌ها حسابی داغ شده است و به هر مرکز شتاب‌دهنده‌ای که مراجعه کنید، می‌بینید هر تیم با لباس‌های یکسان مشغول کار کردن روی ایده‌ی خود هستند. البته در این میان تیم‌هایی نیز وجود دارند که به دلایل مختلف نتوانسته‌اند به کار خود ادامه دهند و با گذاشتن یک یادداشت خداحافظی محل کار را ترک کرده‌اند. در این مقاله‌ی زومیت به معرفی چند استارتاپی می‌پردازیم که با وجود جذب سرمایه‌ی بالا، بازهم به دلایل مختلف نتوانسته‌اند در سال ۲۰۱۷ دوام بیاورند و شکست خوردند.

۱- استارتاپ Beepi: از سال ۲۰۱۳ تا فوریه ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۱۵۰ میلیون دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۵۶۰ میلیون دلار

وب‌سایت استارتاپ Beepi در زمینه‌ی خرید و فروش ماشین فعالیت داشت و خریداران و فروشندگان ماشین‌ دست دوم را در کنار یکدیگر جمع می‌کرد. هر دو شرکت fair و DGDG  قصد داشتند این استارتاپ را خریداری کنند؛ اما بعد از مدتی تصمیمشان عوض شد. در نهایت بودجه‌ی استارتاپ به پایان رسید و به فعالیت خود پایان داد.

 

۲- استارتاپ Quixey: از سال ۲۰۰۹ تا فوریه ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۱۳۳ میلیون دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۶۰۰ میلیون دلار

این استارتاپ موتور جستجویی برای اپلیکیشن‌ها ارائه داده بود. این موتور جستجوی موبایل که اطلاعات مورد نیازش را از اپلیکیشن‌ها جمع‌آوری می‌کرد، مجبور شد تا پایان ماه فوریه اغلب کارمندان خود را اخراج کند. این شرکت مدیرعامل خود را در مارس ۲۰۱۶ عوض کرد؛ اما نتوانست جایگاه خودش را پیدا کند و به درآمد ثابتی برسد.

 

۳- استارتاپ Yik Yak: از سال ۲۰۱۳ تا آوریل ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۷۳ میلیون دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۴۰۰ میلیون دلار

اپلیکیشن این استارتاپ در زمینه شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کرد. این اپلیکیشن با اینکه توانسته بود در میان دانشجویان چند دانشگاه محبوب شود، در ماه آوریل به فعالیت‌ خود پایان داد. ظاهرا این اپلیکیشن نتوانست کاربران را برای طولانی‌مدت راضی نگه دارد. چند روز قبل از بسته شدن این استارتاپ، یک شرکت مرتبط با امور مالی تیم مهندسی آن را به مبلغ سه میلیون دلار خریداری کرد.

 

۴- استارتاپ Maple: از سال ۲۰۱۴ تا می ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۲۹ میلیون دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۱۱۵ میلیون دلار

استارتاپ Maple در نیویورک راه‌اندازی شد و در زمینه‌ی تحویل غذا به مشتری‌ها فعالیت می‌کرد. این استارتاپ در آغاز فعالیت خود از طرف دیوید چنگ، سرآشپز و بنیان‌گذار رستوران‌های زنجیره‌ای و سطح بالای Momofuku حمایت می‌شد و بسیار پرطرفدار بود. این اپلیکیشن خدمات خاصی داشت و امکان پرداخت انعام و هزینه‌ی حمل را نیز برای کاربران مهیا کرده بود؛ همچنین همراه سفارش، نوعی شیرینی خوشمزه‌ی رایگان برای کاربران ارسال می‌شد. مشتری‌ها زمانی متوجه تغییرات اساسی شدند که مشاهده کردند شیرینی‌های واقعی جای خود را به تصویری از شیرینی داده‌اند. برخی از تیم‌های این استارتاپ توسط Deliveroo، خدمات تحویل غذای انگلیسی خریداری شدند.

 

۵- استارتاپ Sprig: از سال ۲۰۱۳ تا می ۲۰۱۷

 

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۵۷ میلیون دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۱۱۰ میلیون دلار

این استارتاپ نیز در زمینه‌ی تحویل غذا فعالیت می‌کرد. هدف استارتاپ ارائه‌ی غذای باکیفیت در کم‌تر از ۱۵ دقیقه به مشتری و استفاده از منابع غذایی محلی بود. اما مدل کسب‌و‌کار این استارتاپ در مقایسه با رقبای خود مانند Seamless، از پایداری کم‌تری برخوردار بود. مدیرعامل این استارتاپ بعد از پایان دادن به فعالیت‌های خود در وب‌سایت نوشت: «فرآیند تولید مواد غذایی و تحویل به‌موقع و منظم چالش بزرگی برای ما بود.»

 

۶- استارتاپ Hello: از سال ۲۰۱۲ تا ژوئن ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۴۰ میلیون دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۳۰۰ میلیون دلار

این استارتاپ دستگاه‌هایی به نام Hello به مشتریان عرضه می‌کرد تا الگوی خواب آن‌ها را زیر نظر داشته باشد. این دستگاه‌ها طوری طراحی شده بودند که نیازی نبود به مچ دست بسته شوند و با قرار گرفتن در اتاق، الگوی خواب کاربر را دریافت می‌کردند. این استارتاپ نیز نتوانست خریدار پیدا کند و درنهایت به فعالیت‌های خود پایان داد. استارتاپ Hello در Kickstarter راه‌اندازی شد و حتی محصول آن در خرده‌فروشی‌ها عرضه شد؛ اما این موفقیت‌ها هم نتوانستند به دوام استارتاپ کمکی کنند.

 

۷- استارتاپ Jawbone: از سال ۱۹۹۷ تا جولای ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۱ میلیارد دلار

بالاترین ارزش استارتاپ: ۳ میلیارد دلار

استارتاپ Jawbone پیشگام در عرضه‌ی دستگاه‌های پوشیدنی بود و در زمینه‌ی ردیاب‌های تناسب اندام و بلندگوهای قابل حمل فعالیت می‌کرد؛ اما در پرداخت هزینه به فروشندگان موفق نبود. این استارتاپ در ماه جولای امسال تعطیل شد و دارایی‌های خود را فروخت. بعد از این ماجرا حسین رحمان، بنیان‌گذار و مدیرعامل این استارتاپ، شرکت دیگری را با نام مرکز سلامتی Jawbone در زمینه‌ی ارائه‌ی سخت‌افزار و نر‌افزار مرتبط با سلامتی راه‌اندازی کرد.

 

۸- استارتاپ Doppler Labs: از سال ۲۰۱۳ تا نوامبر ۲۰۱۷

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۵۱ میلیون دلار

بالاترین ارزش: ۲۳۵ میلیون دلار

این استارتاپ با ارائه‌ی هدفون‌ هوشمند و وایرلس توانست نظر سرمایه‌گذاران را به خود جلب کند. این هدفون‌ سر و صدای شهری را حذف می‌کرد؛ اما مکالمات عادی به‌راحتی برای کاربر قابل شنیدن بودند. این محصول حریف‌های بزرگی مانند AirPods شرکت اپل و Pixel Buds شرکت گوگل داشت؛ اما سرعت فروش پایین بود و شرکت نتوانست ماندگاری خود را در بازار کسب‌و‌کار تضمین کند.

 

۱۰- استارتاپ Luxe: بعد از بسته شدن دوباره به زندگی بازگشت

سرمایه‌ی جذب‌شده: ۷۵ میلیون دلار

بالاترین ارزش: ۱۱۰ میلیون دلار

استارتاپ Luxe در زمینه‌ی ارائه‌ی خدمات پارکینگ فعالیت می‌کرد و امسال نتوانست عملکرد خوبی ارائه دهد. این شرکت بعد از خریداری چند گاراژ پارکینگ اپلیکیشن خود را در ماه آوریل بست و به‌طور موقت خدمات سنتی دیگری را به کاربران خود ارائه می‌داد. این شرکت با تغییر دادن موضوع فعالیت محصول اصلی و دامن زدن به شایعه‌هایی مانند خریداری شدن توسط اوبر مشتری‌ها را به سمت خود جذب کرد؛ تا اینکه در سپتامبر امسال توسط شرکت سوئدی ولوو خریداری شد. اطلاعات بیشتری از جزئیات معامله منتشر نشده است؛ اما مطمئنا شرایط آن به اندازه‌ای خوب بوده که توانسته است سرمایه‌گذاران را به سرمایه‌گذاری ۷۵ میلیون دلاری تشویق کند.

در ادامه با ما باشید…

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *