در دسامبر ۲۰۱۹ مقامات چيني پخش شدن ويروسي ميان مردم خود را به جهان اعلام كردند. در طي ماه هاي بعد، اين ويروس به ساير كشور ها گسترش پيدا كرد و تعداد موارد ابتلا هر چند روز، دو برابر ميشد.
كرونا ويروس سندروم حاد تنفسيِ ۲ هست كه عامل بيماري كوويد ۱۹ هست كه به صورت عاميانه، كرونا گفته ميشود. وقتي يك نفر به اين ويروس آلوده ميشود دقيقاً چه اتفاقي ميافتد و چه كاري بايد انجام دهد؟
يك ويروس عملاً فقط پوستهاي حول مواد ژنتيكي و چند پروتئين است و سخت است كه بشود آن را زنده در نظر گرفت! ويروس فقط با ورود به يك سلول ميتواند تكثير شود. كرونا ميتواند از طريق سطوح پخش شود ولي هنوز هم كه هنوز است مشخص نيست كه چقدر ميتواند روي سطوح زنده بماند.
راه اصلي سرايت آن از طريق ريز قطرات تنفسي است. وقتي كه افراد سرفه ميكنند، يا وقتي كه شما با فردي كه بيمار است تماس داشته باشيد و بعد دستتان را به صورتتان و يا چشم و بيني تان بماليد، ويروس سفر خود را از اينجا آغاز ميكند و بعد به اعماق بدن وارد ميشود.
مقصد آن ميتواند روده ها، طهال و يا ريه ها باشد. جايي كه شديد ترين اثرات را ميتواند بگذارد. حتي فقط چند عدد ويروس كرونا ميتواند شرايط خيلي خطرناكي را رقم بزند.
ريه ها از ميليارد ها سلول اِپيتِليال پوشيده شدند. اين سلول هاي مرزي در بدن شما هستند كه اندام ها و مخاط شما را پوشش ميدهند كه احتمال آلوده شدن آنها خيلي بالاست. كرونا به گيرندة خاصي در غشاي قرباني هاي خودش متصل ميشود تا از اين طريق مواد ژنتيكي خود را تزريق كند. و سلول هم بي خبر از اينكه چه اتفاقي دارد ميافتد دستورالعمل هاي جديد را پياده ميكند كه خيلي هم ساده هستند. كپي و ساخت مجدد!
سلول پر ميشود از كپي هاي بيشتر و بيشتري از ويروس تا به نقطه بحراني ميرسد و دستور نهايي را دريافت ميكند. خود تخريبي! سلول به نوعي حل ميشود و ذرات كروناي جديد كه آماده حمله به سلول هاي بيشتري هستند را آزاد ميكند.
تعداد سلول هاي آلوده شده به شدت افزايش پيدا ميكند. بعد از حدود ۱۰ روز، ميليون ها سلول بدن آلوده شدند و ميليارد ها ويروس، ريه ها اشغال كردند. ويروس هنوز آسيب زيادي وارد نكرده است. ولي كرونا الان ميخواهد هيولايي را به جانتان بندازد. سيستم ايمني خودتان را!
سيستم ايمني اگر چه وظيفه محافظت از شما را دارد ولي ميتواند خيلي هم برايتان خطرناك باشد. به همين خاطر نياز به نظارت دقيق دارد. با هجوم سيستم ايمني به ريه ها، براي مبارزه با ويروس، كرونا تعدادي از آنها را آلوده ميكند و باعث سردرگمي آنها ميشود. سلول ها گوش و چشم ندارند آنها غالباً از طريق پروتئين هاي اطلاعاتي كوچكي به نام سايتوكين ها ارتباط بر قرار ميكنند. تقريباً همة واكنش هاي مهم ايمني توسط آنها كنترل ميشود.
كرونا باعث ميشود كه سلول هاي ايمني آلوده شده، بيش از حد واكنش نشان دهند و دست به قتل عام بزنند. به بيان ديگر، كرونا سيستم ايمني را به يك جنون جنگي مياندازد كه باعث ميشود بيشتر از آنچه كه بايد سرباز بفرستد كه همين عامل اتلاف منابع و آسيب است.
دو نوع سلول به طور خاص آشوب به پا ميكنند. اول نوتروفيل ها كه تخصص خيلي خاصي در كشتن چيز ها از جمله سلول هاي خود ما دارند! وقتي هزاران نوتروفيل ها وارد ميشوند شروع به پمپ كردن آنزيم ها به بيرون ميكنند و همان قدر كه از دشمنان را ميكشند از دوستان خودشان هم ميكشند!
نوع ديگري از سلول ها كه دچار جنون جنگي ميشوند سلول هاي تي هستند كه معمولاً به سلول هاي آلوده دستور خودكشي برنامه ريزي شده ميدهند و چون در وضعيت گيجي هستند به سلول هاي سالم هم دستور خودكشي ميدهند. هر چه قدر سلول هاي ايمني بيشتري ميرسند، آسيب بيشتري هم وارد ميكنند و بافت سالم بيشتري از ريه را تخريب ميكنند.
امكان دارد كه آسيب دائمي و غير قابل برگشتي به ريه به صورت ناتواني مادام العمر وارد شود. در اكثر موارد سيستم ايمني كم كم كنترل اوضاع را به دست ميگيرد. سلول هاي آلوده را ميكشد. ويروس هايي كه در تلاش براي آلوده كردن سلول هاي جديد هستند را متوقف و ميدان جنگ را تميز ميكند. و ريكاوري شروع ميشود.
اكثريت غالب افراد مبتلا شده به كرونا با علائم نسبتاً ملايمي آن را پشت سر ميگذارند اما موارد زيادي هم شديد و حتي وخيم ميشوند. درصد آن اصلاً مشخص نيست. چون همة موارد كرونا تشخيص داده نشدند ولي راحت ميشود گفت بسيار بالا تر از درصد مربوط به آنفلانزا است.
در موارد حاد تر ميليون ها سلول اِپيتِليال ميميرند. و با مرگ آنها لاية محافظتي ريه از بين ميرود. در نتيجه آلووُل ها، كيسه هاي هواي كوچكي كه تنفس از طريق آنها صورت ميگيرد، ميتوانند توسط باكتري هايي آلوده شوند كه در حالت عادي مشكل بزرگي ايجاد نميكردند.
بيماران دچار عفونت ريه ميشوند. تنفس سخت و يا حتي بي نتيجه ميشود. و بيمارن براي زنده ماندن به دستگاه تنفس مصنوعي نياز پيدا ميكنند. در اين هنگام سيستم ايمني چند هفته با تمام توان جنگيده و ميليون ها ضد ويروس ساخته است. اما با هزاران باكتري كه به سرعت در حال تكثير هستند مغلوب ميشود.
آنها وارد خون شدند و بدن را تحت سلطه خودشان ميگيرند. وقتي اين اتفاق بيافتد مرگ بسيار محتمل است. كرونا ويروس اغلب با آنفلانزا مقايسه ميشود. اما در واقعيت بسيار خطرناك تر است. اگر چه سخت ميشود نرخ دقيق كشندگي را در همه گيري تعيين كرد، اما با قطعيت ميدانيم كه سرايت آن خيلي بالاست و سرعت پخش آن بيشتر از آنفلانزا است.
دو آينده را براي همه گيري مثل كرونا متصور هستيم. كند و سريع. اينكه كدام آينده رخ دهد بستگي به واكنش همة ما در روز هاي آغازين شيوع دارد. يك همه گيري سريع وحشتناك است و جان بسياري را ميگيرد.
اما همه گيري كند در كتاب هاي تاريخ به ياد نخواهد ماند. بدترين سناريوي ممكن براي يك همه گيري سريع، با نرخ بالاي ابتلا شروع ميشود. چون هيچ اقدامي براي كند كردن آن انجام نميشود. چرا اين حالت خيلي بد است؟
در يك همه گيري سريع، افراد زيادي به طور همزمان بيمار ميشوند. اگر اين عدد زيادي بزرگ شود، نظام بهداشت و درمان توانايي پاسخ گويي را از دست ميدهند. منابع كافي مثل پرسنل پزشكي يا تجهيزاتي مثل دستگاه تنفس براي كمك به همه وجود ندارد.
افراد بدون اينكه درماني دريافت كنند ميميرند. و به طور همزمان با مريض شدن كاركنان بيشتري از نظام بهداشت و درمان، ظرفيت سيستم حتي كمتر هم ميشود. اگر اين حالت اتفاق بيافتد آن وقت تصميمات وحشتناكي در مورد اينكه كه كسي زنده بماند و چه كسي نه، بايد گرفته شود… در اين سناريو تعداد كشته ها به شدت بالا ميرود.
براي جلوگيري از وقوع اين حالت دنيا يعني همة ما بايد تمام آنچه كه ميتوانيم براي تبديل اين همه گيري به حالت كند، انجام دهيم. همه گيري با پلاسخ هاي درست ميتواند كند شود به خصوص در فاز ابتدايي. طوري كه هر كسي كه بيمار شد بتواند درمان دريافت كند و به آنجايي نرسد كه بيمارستان ها ظرفيتشان تكميل شود.
چون واكسني براي كرونا نداريم. بايد رفتار اجتماعي مان را مهندسي كنيم كه به صورت يك واكسن اجتماعي عمل كند و اين به معناي دو رفتار آلوده نشدن و آلوده نكردن ديگران است.
با اينكه ساده به نظر ميآيد ولي بهترين كاري كه ميتوانيد انجام دهيد شستن دستانتان است. ويروس كرونا توسط يك لايه چربي احاطه شده است. صابون اين لايه را ميشكند و ويروس توانايي آلوده كردن را از دست ميدهد. همچنين با ليز كردن دستانتان و با حركت مكانيكي شستن، ويروس ها دور انداخته ميشوند.
براي انجام صحيح آن، طوري دستانتان را بشوييد كه انگار يك فلفل خيلي تند را بريده ايد و الان ميخواهيد لنز چشمي تان را بگذاريد.
مورد بعدي فاصله گذاري اجتماعي است كه خوب واقعاً تجربه خوبي نيست. اما شما بايد از بغل كردن و دست دادن امتناع كنيد. اگر ميتوانيد براي محافظت از آنهايي كه كارشان براي جامعه لازم است، از دكتر ها گرفته تا صندوق دار ها يا افسران پليس، در خانه بمانيد.
شما به همه آنها وابسته هستيد. و سلامت آنها هم به شما وابسته است. در مقياس بزرگتر قرنطينه است كه ميتواند معاني مختلفي داشته باشد. از محدوديت هاي سفر گرفته تا دستور هاي مستقيم ماندن در خانه.
در واقع قرنطينه تجربه جالبي نيست و قطعا هم خيلي خسته كننده و سخت است. اما براي ما و به خصوص محققاني كه دارند روي دارو و واكسن كار ميكنند، زمان حياتي اي را ميخرد.
بنابراين اگر تحت قرنطينه قرار گرفتيد، بايد دليل آن را درك كنيد. و به آن احترام بگذاريد. هيچ كدام از اين كار ها راحت نيستند. ولي اگر از ديد بزرگتري نگاه كنيم، هزينه خيلي كوچكي براي پرداختن است.
پاسخ اين سوال كه اِپيدِمي ها چطور تمام ميشوند بستگي به اين دارد كه چطور شروع ميشوند. اگر سريع و با شيب تندي شروع شوند، پايان خيلي بدي دارند. اگر كند و با شيب نه چندان تندي شروع شوند، پايان قابل قبول تري دارند. و در اين روز و زمان، انتخاب در دستان ماست. اميدوارم اين مطلب مورد استفاده شما قرار بگيرد. و خواهشمنديم آن را با كساني كه سلامتي شان برايتان مهم است به اشتراك بگذاريد.
نرگس فولادلو